Home Hours 资讯分享 Adakah anda memenuhi syarat utama untuk membeli kereta?

Adakah anda memenuhi syarat utama untuk membeli kereta?

0
695

Adakah anda ingin miliki kereta yang praktikal & murah?

Dalam pembelian kereta, yang paling memeningkan kepala adalah pinjaman kereta lulus atau tidak?

Di sini ada berapa tip untuk anda, harap ianya dapat membantu anda semua!

Credit: Auction Export

Syarat yang perlu tahu untuk permohonan pinjaman kereta:

  1. Tahun Kereta Dikelurakan

Jarak tempoh kereta (mileage) dan faktor lain yang akan menentukan bahawa samada kereta tersebut sesuai atau tidak untuk buat pinjaman.

  1. Harga kereta

Secara umum, harga kereta yang agak tinggi dan kereta terpakai yang masih baru adalah lebih senang  untuk menguruskan pinjaman.

  1. Bayaran pendahuluan dan margin pembiayaan

Kebiasaannya, pihak bank hanya meluluskan 90% untuk pinjaman  kereta. Ketika pembelian kereta baru perlu bayar wang pendahuluan sebanyak 10%, manakala kereta terpakai perlu bayar sebanyak 20%. Jika lebih tinggi wang pendahuluan, bayaran untuk setiap bulan akan berkurang dan tempoh pinjaman juga menjadi pendek.

  1. Penjamin dan cagaran

Sesetengah bank akan minta penjamin ketika anda membuat permohonan pinjaman kereta. Kebiasaan penjawat awam atau yang  bergaji tinggi tidak perlukan penjamin, tetapi untuk yang bergaji rendah, berniaga sendiri dan tanpa gaji tetap perlu penjamin.

  1. Tempoh pinjaman, waktu bayaran dan habis pembayaran pinjaman

Di Malaysia, tempoh pinjaman kereta semestinya sekurang-kurangnya 1 tahun hingga 9 tahun. Tetapi pihak bank mempunyai hak untuk tetapkan tempoh tersebut samada 5 tahun, 7 tahun dan 9 tahun.

  1. Insurans dan cukai jalan

Dalam undang-undang Malaysia bahawa semua kenderaan yang bergerak di atas jalan raya mesti mempunyai insurans dan cukai jalan. Sesetengah ejen kereta akan menawarkan pakej istimewa seperti cukai jalan percuma dan insurans selama 1 tahun. Harga insurans kereta lebih tinggi daripada cukai jalan.

 

Pernahkah anda terfikir kenapa peratus pinjaman kereta ditolak semakin tinggi? Sebab utama adalah syarat/ maklumat pemohon tidak layak untuk permohonan.

Credit:ED.GOV

Perhatian kepada pemohon pinjaman, pihak bank bukan sahaja melihat kepada pinjaman kereta, dan juga pinjaman rumah, pinjaman peribadi, kredit kad dan lain-lain. Jika maklumat yang diberikan tidak mencukupi atau penilaian kewangan tidak memuaskan, pihak bank akan menolak permohonan pinjaman kereta tersebut.


Jika anda risau bahawa dokumen anda tidak menepati syarat yang diminta, anda boleh terus menghubongi  I Epoch.

Perkhidmatan penuh membuat pinjaman kereta anda lebih lancar?:

✔Berdasarkan pelanggan itu sendiri yang akan memili pakej yang bersesuaian dengan mereka.

✔Bagi meningkatkan peratus kelulusan permohonan pinjaman kereta, pengalaman professional perlu ada supaya pimjaman kereta pelanggan itu lulus dengan cepat dan mudah.

✔Menyediakan perkhidmatan pelanggan seperti kewangan dan pinjaman bila-bila masa dan di mana sahaja.

Ingin membuat permohonan pinjaman? Anda boleh hubungi dengan I Epoch untuk bantu anda. Semoga permohanan pinjaman kereta anda semua lulus dengan jayanya! ??

Cara hubungi:

?+6019- 785 6030 (Siti)

?+6013- 771 2077 (Ayda)

?+6019- 775 8477 (Meira)

Email :iepochsdnbhd@gmail.com

Facebook : I Epoch

Comments

comments

Load More Related Articles
Load More By Hours Editor
Load More In Hours 资讯分享

Leave your words